Recept az egészséges párkapcsolatra

logo

Először is a legfontosabb dolog megkérdezni magunktól - hogyan képzelek el egy igazi párkapcsolatot? - Meg kell ismernünk a saját igényeinket és a vágyainkat a másik emberrel szemben és fogalmazzuk meg magunkban, amit akarunk és tudunk neki adni az esetleg elkövetkezendő évek során. Íly módon ezt már láthatjuk az első pár randi alkalmával és eldönthetjük, hogy szeretnénk-e folytatni, és megalapozni a közös jövőt vagy sem.

Persze, mindig kettőn áll a vásár, de ha a másik ember ugyanúgy érez, mint mi, szabad a jelzés egy boldog kapcsolat építéséhez.
Mikor eldöntöttük, hogy a kapcsolatunk hivatalos legyen, emlékezzünk arra, mi hozott össze bennünket a párunkkal. Gondolok arra, mint például, mi az? – ami vonzott egymáshoz, mind fizikailag, mind érzelmileg? Mi az, ami csodálatra méltó a másik személyében? Ez segíteni fog, hogy ne tekintsünk a párunkra úgy, mintha természetes dolog lenne, hogy együtt vagyunk, amely sajnos megtörténhet, ha két ember régóta van együtt. Ez nem jelenti, hogy a szerelem elhalványul, a törekvés hiányát igen. Az emberek egy idő után hajlamosak ellustulni, mert kényelmesen és biztonságban érzik magukat a kapcsolatban.
Ez a probléma megoldódhat, ha mindkét ember elég időt és energiát fordít a kapcsolat ápolására. Erről a „Kisherceg” című regény egyik közismert mondata jut eszembe: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért.” Ki-ki lehet pártatlan a saját meggyőződésében és hitében különböző dolgokról, és így esetleg soha nem is felételezi, hogy a másik ember is mindig azon a véleményen van.
Habár fontosak a hasonló elvárások párkapcsolaton kívül is, ha el akarjuk kerülni a gyakori veszekedéseket. Keressük meg azokat a dolgokat, amelyek fontosak, valamint nem annyira fontosak mindkettőnk számára, például fontos-e, hogy mindennap lássuk egymást, vagy a gyakori együttlét.
Amíg látni egymást minden nap néhány embernek csodálatos és egészséges érzetet ad, mások érezhetik ezt fojtónak, és szükségük van egy helyre, ahol egyedül tölthetnek néhány órát.
A másik dolog lehet a szex, ha a nekünk a lista elején van, de a párunknak nem, akkor fontolóra kell venni a várakozást, amíg nem bánjuk és törődnünk kell önmagunkkal, és mérlegelnünk kell, hogyan hat ez a belső világunkra és próbáljunk meg közös nevezőre jutni ebben a kérdésben.

A türelem az egyik fő kulcsa lehet egy egészséges párkapcsolatnak.
Vannak olyan időszakai a párkapcsolatoknak, amikor a partnerünk nem úgy válaszol a kérdéseinkre, vagy reagál dolgokra, ahogyan mi szeretnénk, és ez nem jelenti, hogy ezt olyan komolyan vagy személyeskedésnek kellene vennünk. Mindig lassítsunk, és vegyünk egy mély levegőt és gondoljuk át azokat az okokat, vajon miért reagált a társunk ily módon.
Feltételezni és elhamarkodott következtetéseket előre levonni felesleges, mert ez azt mutatja, hogy a társunknak nincs joga szabadon cselekedni, és így kelepcébe érezheti magát, nem is szólva arról, hogy azt jelzi, hogy automatikusan a legrosszabbat feltételeznünk róla.
Adjunk egy kis időt neki, és tudassuk vele, hogy mi mindig ott leszünk mellette, ha készen állunk beszélgetni, arról hogy mit érez.
Nem számít milyen a helyzet. A türelem a párkapcsolatban aranyat ér. Ha a társunk soha nem akarja megbeszélni a problémákat velünk, akkor szükségetek van tanácsadásra vagy kilépni ebből a kapcsolatból.
Őszinteség is tehát a lista elején van, amikor arra kerül a sor, mit akarnak az emberek kihozni egy párkapcsolatból. Egy embernek szüksége van arra, hogy megbízzon a társában, mert ez egy biztonságos és kényelmes sávot von köréjük. Tudni kell, hogy támaszkodhatunk a társunkra, és igazat kell mondanunk egymásnak bármilyen témában. Emberinek kell lennünk és NEM tökéletesnek, ami azt jelenti, hogy követhetünk el hibákat.
Nos, nem kellene hagynunk, hogy az a tény vezessen bennünket, hogy ha hibázunk, akkor előre tudjuk, hogy az rossz. Ha a társunk szándékosan hibázik és mi is tudatosan követünk el hibákat, azt jelenti, hogy belőlünk és a társunkból hiányzik a megbecsülés és a törődés másik iránt. Ez egy párkapcsolatra nézve elég veszélyes. Végülis mi az egészséges? – megérteni, amit tetettünk az rossz, és sajnálnunk kell, amit tetettünk. Egyszer, ha társunkkal rájövünk erre, kitalálhatjuk mily módon ismerjük be a hibáinkat egymásnak.


2012. október 31. szerda

Vélemények/hozzászólások

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!


4 + 9 =