Hogyan kezeljük, ha beleszerettünk a legjobb barátunkba?

logo

Minden alkalommal megtörténhet. Jó barátságban vagyunk egy személlyel, állandóan együtt „lógunk” és lassacskán azt vesszük észre, hogy beleszerettünk. Mit tegyünk? Hogyan kezeljük a szerelemre lobbanást a barátunkkal? Elronthatja ez a dolog a barátságunkat? Ezek gyakori kérdések, amelyeket mindenkinek meg kell válaszolni. Nem tehetünk róla, ha beleszeretünk egy emberbe. Ez egy természetes folyamat, ami a saját maga összhangja alapján történik. Ha először barátok voltunk, ez csak azt jelenti, hogy két ember összeillik és az „égiek” ez a tudomásunkra hozták. De a barátság, amire szert tettünk, erősebb lehet. Ez érvényes a kockázatra is?
A barátság jó alap a szerelemre?
A legjobb kapcsolatok azok, amelyek barátságként indulnak el. Sokkal eltérőbbek azoktól a kapcsolatoktól, amelyek a rajongásból és vágyból indulnak ki. Ha össze tudunk jönni és van elég közös dolog, amiről tudunk beszélni, és tudjuk, mit gondol a másik, akkor ez a barátság jó alapja lehet egy kibontakozó szerelemnek.
Mi fog megváltozni, ha beleszeretünk a barátunkba?
Magunk sem tudjuk, hogy mi lesz, ha beleszeretünk a barátunkba? – erre nem könnyű válaszolni, de vannak dolgok, amelyeket figyelembe kell vennünk. Meg kell értenünk, hogy mit kockáztatunk azzal, ha közelebb akarunk kerülni a szeretett barátunkhoz. A barát, aki iránt szerelmet érzünk, lehet, nem érez ugyanúgy velünk kapcsolatban és ez a szerelmes érzéseink bevallásával, egy kellemetlen helyzetbe találhatjuk magunkat. Ha egyszerűen megtesszük, akkor esetleg elveszíthetünk egy barátot. Mielőtt belevágunk és szemesítsük a személyt ezzel mindent kockáztatva, bizonyosodjunk meg róla, hogy az érzéseink valódiak és őszinték.
Kihez fordulhatunk tanácsért a szerelemről és a barátságról?
Ha tekintetbe vesszük azt a tényt, hogy beleszerettünk a barátunkba, szükségünk lehet egy kívülálló pártatlan tanácsára. Az erős érzelmi hullámok igazán összezavarják a gondolatainkat, és nem tudunk tisztán látni. Ha úgy érezzük, hogy szerelmesek vagyunk a barátunkba, és nem tudjuk, hogyan tovább, beszéljünk róla valakivel. A barátaink természetesen az első és a legjobb választási lehetőségek.
Ha ők elég jól ismernek minket és a másik embert, akkor jó tanácsokkal láthatnak el bennünket az érdeklődési körünknek megfelelően. A hátránya viszont az, hogy kifecseghetik a másik félnek, hogy szerelmesek vagyunk bele. Ez lehet jó és rossz. Lehet jó, mert egy harmadik személyen keresztül megtudhatjuk, hogyan érez a másik ember irántunk, másfelől rossz, mert esetleg nem állunk még készen arra, hogy tudassuk a másikkal, hogyan érzünk iránta. Egy pártatlan barátnak valószínű további javaslatai lehetnek, amelyek segítenek választ találni arra a kérdésedre; hogyan kezeljük azt a tényt, hogy beleszerettünk a barátunkba.
Hogyan mondjam el a barátomnak, hogy szerelmes vagyok belé?
A legnehezebb része az érzelmek bevallása a másik ember iránt. Hogyan mondjuk el a barátunknak, hogy beleszerettünk? A kérdés tehát; el kellene-e neki mondani? Ha mostanáig az érzéseinket és a kapott tanácsokat elemeztük, itt az ideje meghozni a döntést. Választhatjuk azt is, hogy nem mondunk neki semmit és próbáljuk úgy folytatni a hétköznapi dolgainkat, ahogy azok eredetileg voltak. Ez addig működhet, amíg kordába tudjuk tartani az érzéseinket.
Tegyük fel, hogy eldöntöttük, hogy elmondjuk a barátunknak, hogy fülig szerelmesek vagyunk bele. A legjobb választás ilyenkor nyíltan felvállalni az érzéseinket és őszintének lenni a másik emberrel szemben. A „nagy beszélgetéshez” keressünk egy olyan helyet, ahol kettesben lehetünk. Nem célszerű kitálalni az érzéseinket minden barátunk előtt egy parti közepén. Ha már megteremtettük a „beszélgetéshez” a megfelelő körülményeket, akkor induljunk ki abból, hogy mennyire értékes a kettőnk barátsága, de mélyebbre fordultak azok az érzéseink, amit eddig iránta éreztünk.
Mondjuk el neki, hogy ő az, akibe beleszerettünk, és ezeken az érzéseken nem lehet segíteni. Azután, kérdezzük meg tőle, hogy ugyanúgy érez-e irántunk. Tehát biztosítsuk arról, amikor elmondjuk neki, hogy értékeljük a barátságát, és nem akarjuk kockára tenni.
A legfontosabb dolog, hogy próbáljuk elkerülni a felesleges fecsegést. Adjunk időt a barátunknak a válaszra, és hallgassuk meg figyelmesen, mit akar mondani nekünk.
Mi történik, ha a barátunk valaki mást szeret?
A való élet nem olyan, mint egy mozifilm, ahol a nézőként ezért szorítunk, hogy a hősünk megtalálja az igaz szerelemet. Előfordul, hogy a másik személy már párkapcsolatban él, és ezért nem tehetünk semmi, hogy szerelmünket az ő személyében találjuk meg. Ha a barátunk jól működő párkapcsolatban él egy másik emberrel és szereti és megbecsüli őt, akkor milyen barátok lennénk, ha önző szükségleteink miatt szét akarnánk választani őket? Emlékszünk arra, hogy barátok vagyunk? Akkor miért zavar minket az a tény, ha a barátunk mást szeret? Persze, hogy zavar minket, hiszen túlléptünk egy szinten a magunk részéről, ami több mint, ami egy barátságba belefér. Feltételezzük, hogy a megoldás az lenne ebben az élethelyzetben, hogy folytatjuk a mindennapi életünket ott, ahol abbahagytuk, és támogatjuk és szeretjük a barátunkat bizonyos keretek között.
Ez nem minden esetben és mindenkinél működik, mert esetleg abba reménykedünk, hogyha a kapcsolata megromlik, akkor mi ugorhatunk a másik ember helyére. Ha ezen nem tudunk túllépni és elfogadni, hogy a barátunk mást szeret, akkor az egész életünk az örök várakozásról fog szólni, képtelenek leszünk kialakítani egy rendes kapcsolatot egy másik emberrel, azért mert mindenkiben a barátunk képmását fogjuk keresni.
Lehetünk még barátok miután szerelembe estünk?
Ez az egész egy nagy titok – Lehetünk még barátok, miután szerelmesek lettünk? Ez teljes mértékben rajtunk és a barátságunk erején múlik. Néha nem tudjuk kezelni ezt a kínos körülményt, és ezért a barátság felbomlása mellett döntünk. Más esetben esetleg sikerül túljutnunk a szerelmi vallomáson és ismét barátok tudunk lenni. Barátoknak maradni egy sikertelen szerelmi vallomás után egyike a legérettebb dolgoknak, amit az életünkben tehetünk. Ne dobjunk el egy barátságot, ha tudunk segíteni rajta. Próbáljuk meg elfogadni az érzéseinket, és remélhetőleg a barátunk tekintettel lesz erre a helyzetre, mert egy igaz barátra nehéz szert tenni, de még nehezebb megtartani.


2012. május 15. kedd

Vélemények/hozzászólások

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!


1 + 9 =