A Randevú II. Rész

logo

Mielőtt igazán megismernénk valakit, nehéz dolog lehet kitalálni mi a helyes társalgási norma egy kialakuló párkapcsolathoz. A kínos csendek és a hosszú szünetek egy jó randit középszerűvé minősíthetnek és csökkentik az esélyét egy második találkozásnak.
De mielőtt kiválasztanánk a témát, nem árt tisztában lennünk néhány viselkedési szabállyal.
Nemcsak a gondatlanul megtervezett első randevú ideje és tevékenységei, és helyszíne akadályozhatja meg egy kapcsolat kialakulását, hanem a helytelen viselkedés is.

Ezt tegyük az első randin:
Legyünk önmagunk! – Alap dolgok titokban tartása vagy felnagyítása (kedvenc étel, tevékenység) a kezdetektől fogva rontani fogja a kapcsolatunkat a másik emberrel, mivel a másik fél előbb utóbb rájön arra, hogy nem olyanok vagyunk, mint amilyennek leírtuk magunkat.
Legyünk hajlandóak kísérletezni! - Miközben a legjobb dolog elkerülni az igazán szörnyű ötleteket az első randi alkalmával, fontos, hogy a későbbiek folyamán nyitottak legyünk olyan dolgokat is kipróbálni, amely a másik ember számára fontos.
Tartsunk magunknál egy elérhető „biztonsági hálót”- Vigyünk magunkkal mobiltelefont és több pénzt arra az esetre, ha a randink nem úgy sikerülne, ahogyan terveztük, és egyedül kellene haza jönnünk.

Mit ne tegyük az első randin:
Ne sajátítsuk ki a randit
 – osszuk meg a beszélgetést egyenlően és legyünk hajlandóak kérdezni, hogy megismerjük a másik személyt egy mélyebb szinten.
Ne említsünk vitatható témákat – Ha nagyon erős érzelmek kötnek egy témához, kerüljük a heves vitát azzal kapcsolatban (vallás, politika, háború stb. kerülendő témák az első randi alkalmával)
Ne adjuk fel az első randi alkalmával – Akkor is, ha a randink nem úgy sikerült, mint ahogy elterveztük, emlékezzünk arra, hogy ez csak az első randi. Vegyük figyelembe ezeket a hibákat, tervezzük meg jobbra a második randevút.

Tippek a beszélgetés elkezdéséhez egy randin:
Még a pároknak is néhány randevúval a hátuk mögött a beszélgetés nehézkes lehet. 
Néha úgy érezhetjük, hogy nem ugyanaz az érdeklődési körünk, vagy a másik embert túl szégyenlősnek gondoljuk ahhoz, hogy udvaroljon beszélgetés alatt.

A következő tippek segíthetnek az ilyen jellegű gondok leküzdésében:
Tartsuk a szemkontaktust:
Emlékezzünk arra, hogy a beszélgetést nem mindig csak szóban kezdeményezünk. Egyszerűen csak összetalálkozik a szemünk a partnerünk szemével, ami a beszélgetésünket feltüzelheti, miközben a partnerünk pillantása mosolyt csal az ajkunkra. Egy mosoly és
egy kis szemkontaktus sokkal jobban feltüzelhet egy beszélgetést, mint szóba hozni egy jelentéktelen témát. Ha egy kicsit hosszabban tartjuk a szemkontaktust, akkor magabiztos személyiséget sugározva sikerünk lehet partnerünknél és a szemekkel való flört olyan régi hagyomány, mint maga a randevú.

Sztárpletykák megvitatása:
A pletykamagazinok és televíziós show műsorok élő bizonyítékai annak, hogy az emberek szeretnek a világsztárok életéről beszélni. Még akkor is, ha a partnerünk nem igényli, hogy belemerüljünk a hírességek életébe, de biztosan van néhány olyan vonatkozás a hírességekről szóló beszélgetésekben, amely mindkettőnket érdekelhet.
Ha a partnerünk sportrajongó, akkor van több sztárpár is, akinek az egyik tagja sportoló.
Mindig van valami érdekesség a sztárpárok életében, és ezekről a párokról beszélve, kimutathatjuk hozzáállásunkat saját párkapcsolatunkhoz. Ne féljünk felhozni az ostobának tűnő sztárhíreket a randevúnkon, hiszen ez egy nagyszerű kiugrási pont lehet egy másfajta társalgásra is.

Játékos és buta kérdések:
Amikor nem akarunk válaszolni régi közhelyekre, mint például „Mi a kedvenc színed?” vagy „Ha megismerhetnél valaki élőt vagy halottad, ki lenne az?” – Jó ötlet ilyen esetben célirányos kérdéseket feltenni, amelyek sokkal egyediebbek és jobbak a buta közhelyeknél.
Ez egy módja annak, hogy a partnerünk megismerje a humorérzékünket, és méltányolni fogja az érdeklődésünket.
Néhány egyéni kérdés:
- Melyik az a tv műsor, amit szeretsz, de kínosnak érzel beszélni róla mások előtt?
- Ha házasságot ajánlana egy politikai vezető, kit választanál?
- Vanilla Ice koncertjére mennél inkább, vagy megnéznél egy harci kutya bemutatót?
- Kopasz és szép vagy csúnya hajú – melyik lennél inkább?
Nagyon fontos szempont, hogy a pillanathoz, és a másik ember személyéhez alakítsuk a kérdéseinket ügyelve arra, hogy ne sértsük meg másik ember érzéseit, de a jó kérdések szórakoztatóak is lehetnek, amelyek pozitívan hatnak a randevúnk kimenetelére.

Kerüljük a tiltott témákat:
Miközben néhány pár örömét leli abban, hogy megvitatja a „tiltott” témákat, mint a politika, vallás, anyagi helyzet, ha egy mód és lehetőség van rá, akkor kezdetben kerüljük ezeket a témákat. Egy egészséges intellektuális vita akár jó hangulatot is teremthet, de ne ugorjunk bele, addig, amíg nem tudjuk, hogy a másik ember mennyire elfogadó ezeket a témákat illetően. Néhány ember elég merev a véleményével kapcsolatban és nem akar különböző nézőpontokat megvitatni egy-egy témával kapcsolatban. Természetesen semmi gond nincs ezzel, hiszen mindenkinek joga van a saját véleményéhez. Ezeket a dolgokat szem előtt tartva, olyan témákat érdemes választani egy-egy beszélgetéshez, amelyekben mindketten egyetértünk.

Ne legyünk túl kemények:
Az emberek érzékenyek arra, ha valaki a randin kísérletet tesz arra, hogy produkálja magát, azért, hogy a másik embernek imponáljon. Ezzel a viselkedéssel általában ellenkező hatást válthat ki. Ezeket a személyeket általában tudatosan vagy tudattalanul kiiktatjuk. Ilyenkor az óránkra tekintünk, azt mérve mennyi ideje beszél már arról, hogyan ismerte meg az előző szerelmét, vagy milyen volt, mikor megnyerte a nyilvános vitát a főiskolán és utána mekkora bulit csaptak. Rendben van, hogy fontos beszélni dolgokról, amelyek fontos szerepet játszottak az életünkbe, de vannak olyan dolgok, amelyeket jobb nem feszegetni, főleg ha a másik ember nem tud vele azonosulni. A legjobb dolog, ha elhagyjuk ezt a fajta mesterkéltséget, és hétköznapi emberi társalgást kezdeményezünk, amelyben mindketten otthonosan mozgunk.

Kerüljük az olyan kérdéseket, amelyek kétségbeesettnek tüntetnek fel bennünket:
Nehéz felismerni azt a tényt, hogy bizonyos kérdések a randin, amik rólunk szólnak, ellenkező hatást válthatnak ki a másik emberből.
Ilyen kérdések, mint „Bejövök neked?” – vagy – „Hogy áll a szénám nálad?” megmérgezhetnek egy jó beszélgetést. A randevúnk fogja meghatározni ezeket a válaszokat, de ha előkerülnek ezek a kérdések, akkor a partnerünk megítélését rossz irányba sodorhatják, és nem szeretnénk megkapni azt a választ – „Nem jössz be nekem!” – „Nem igazán tetszel.”
Ezek a dolgok kínos pillanatokat okozhatnak, ahol a partnerünk úgy fogja érezni, hogy ezt a randit rövid úton be kell fejezni. Az ilyen típusú kérdések megsérthetik a bizalomról alkotott képet. A magabiztos emberek kevésbé törődnek azzal, hogy ők randizós típusok vagy sem.
Amúgy is egy randevú hétköznapi találkozások sorozata, amely a későbbiekben romantikus
fordulatokat vehet  és nem egy vallatás. Emellett soha nem jó kivívni a kritikát.
Mielőtt bármiféle kérdést is feltennénk a partnerünknek, gondoljuk át, hogy az adott esetben válaszolnánk-e rá, ha ő tenné fel ugyanezt nekünk.

A legfontosabb dolog a randevút illetően, hogy mindig beszélgessünk a partnerünkkel. Nem számít, hogy a kapcsolatunk most kezd virágba borulni, vagy megéltünk együtt közel ötven évet és ezt egy „első” randevú keretében ünnepeljük meg.  Kapcsolódjunk ki és élvezzük egymás társaságát és emlékezzünk minden együtt töltött percre, és ne rontsuk el azzal, hogy azon aggódunk, hogy mi a véleménye a másik embernek rólunk.


2012. október 31. szerda

Vélemények/hozzászólások

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!


5 + 2 =